Han svinger seg fortsatt i toppen av både ett, to og tre. Men Julius er blitt mer ansvarlig som en voksen sjimpanse. Og i år fyller han 40 år!

Julius og familien hans bor i en stor flokk i Apejungelen i Dyreparken. De klemmer mye og krangler litt, men stort sett hersker det fred og harmoni i sjimpanseflokken.

Julius fyller 40 år 26. desember 2019 og er lederen for de åtte andre sjimpansene i Dyreparken. For å opprettholde sjefsrollen for de andre sjimpansene i flokken må han hver dag lage masse bråk, ved for eksempel å slå på gjenstander som lager mye lyd eller klappe i hendene og skrike. Det er en del av jobben hans så de andre ikke glemmer hvem som er sjefen.
I jubileumsåret kan du sikre deg et ekte Julius-maleri.
Klikk her for å følge auksjonene på Julius-maleriene – og gi ditt bud!
Julius retter mer oppmerksomhet mot mennesker enn sjimpanser flest. Det skyldes at han vokste opp blant mennesker da han var liten. Han ble superkjendis etter at NRK Barne-TV laget en serie om ham på begynnelsen av 1980-årene, og sangen ”Her kommer Julius” ble en kjempehit.
I dag er Julius flokkens leder. De siste 10-12 årene har han funnet tilbake til en sunn balanse i livet, som sjef og far. Han har ingen som truer sjefsrollen hans, så om han holder seg frisk og rask vil han være lederen for flokken i mange år. I naturen blir normalt sjimpanser 45 år gamle. Vi håper at Julius kan bli 60 år hos oss. Julius ser ikke gammel ut, noe som er et godt tegn på at han kommer til å leve lenge.
Besøk Julius i Dyreparken
Fakta om sjimpanser
Julius er ren vestafrikansk sjimpanse. Vestafrikansk sjimpanse er en underart av arten sjimpanse. Det er kun mellom 25.000 og 55.000 vestafrikanske sjimpanser igjen i hele verden, og dette er den nest mest truede underarten av sjimpanse i hele verden.
Denne arten ønsker vi, sammen med mange andre, å bevare slik at de ikke dør ut. Vi ønsker nemlig å finne en vestafrikansk sjimpansehunn av samme art for paring. Fra Dyreparkens side er det ønskelig å innføre to hunner samtidig for å få dem lettere inn i flokken. Men innen den tid må vi utbedre dagens anlegg.
Sjimpansene er glade i å stelle hverandres pels eller sår. Dette knytter dem sterkt sammen, og fungerer litt som når vi mennesker snakker sammen for å bli bedre kjent. Og litt som hos mennesker så ser de yngre sjimpansene opp til de som er eldre.